e - varning för mattenörderi

Just nu läser vi om det naturliga talet e på mattelektionerna. Det första jag tänkte på när vi hade genomgång om talet e, som togs fram i samband med att bestämma derivata (lutningen av tangenten i en punkt) av exponentialfunktioner, var: Vad fan ska vi använda det här till? Vad har vi för nytta av att veta att talet 2.72 kallas e? Ja visst, när vi med hjälp av derivatans definition får fram att a^x * (a^h-1)/h är derivatan av en exponentialfunktion, och att (e^h-1)/h = 1, så att derivatan blir detsamma som funktionen, så blir det busenkelt att räkna ut derivatan - men vad ska vi göra med e när a inte är 2.72 ?

 

Men misströsta inte kära MatteC-vänner!

Idag hade vi en föreläsning om fortsatt användande av talet e, och hur man med hjälp av e på ett enkelt sätt kan räkna ut derivatan av alla exponentialfunktioner, oberoende på vilket värde a har. Med hjälp av logaritm med basen e kan vi använda oss av vanliga logaritmlagar samt deriveringslagar, och gör det på så sätt möjligt att räkna ut derivatan på ett enklare och snabbare sätt än att använda derivatans definition.

Har ingen aning om det här är grekiska för er, men jag kände ett behov av att skriva ner det. Det sitter bättre då! Hoppas att ni inte kräks av uttråkning, men jag tycker iallafall att sånt här är kul. Och intressant. Så live with it.

CIAO

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
01