Hejdå Bangkok, Hej Pattaya!

Tjatja

Idag tog vi BIG TAXI SERVICE till Pattaya. Fy jäklar vad varmt det är att sitta i bil i ca tre timmar - trots att ACn står påslagen. Slutligen landade vi i Pattaya, på Discovery Beach hotel. Vi bestämde oss för att ta en promenad i den heta solen. Trots att vi njöt av vattnet och värmen kunde vi inte rå för att chockeras och skämmas för turisters beteende -  hur feta västerlänningar med en ung thailändska vid sin sida visar på utnyttning av folkets fattigdom.

Något som jag hört om tidigare fick jag också se nu - har ni någonsin hört talas om att man fångar in småfåglar i små burar och sen säljer deras fridom till turister? Jo, i en bur på ca 4 kvadratdecimeter satt två små fåglar - typ sparvar - som längtade efter att få fälla ut sina vingar. För en liten peng kunde man få köpa en ceremoni där de släpps ut. Problemet är att sålänge turister faller för fåglarnas små pip kommer ju detta företag fortsätta...

Nu sitter jag på hotellrummet - ska snart ut i natten och promenera. Imorgon väntar elefant trekking - det ska bli så roligt!

 

 

 

 

 


THAILAND

Hallå folket! Vi är för tillfället i Bangkok, och UD's uttalande till trots är här torrt! Flodvågen väntas dock imorgon, och folket har laddat med sandsäckar. Vi får väl se om vi får krokodilbesök i poolen till morgondoppet... ลา !

Så sant


Min dag

Idag tänkte jag plåga er med ännu en tråkig utläggning om min dag. Punktform får duga.

Jag har varit i skolan.

Jag har haft skoskav.

Jag har åkt buss.

Jag har bakat muffins med Maja.

Jag har druckit smoothie med Elina.

Jag har försökt memorera "Flickan och Kråkan".

 


.

Jag är en brännvinsost.

Musik i massor

Vi har håltimme till elva. WIE...

Är galen i vår kära Vreeswijk, och Simon and Garfunkel, och David Bowie. Fast nu har jag glömt mina datorhörlurar, så jag får leva utan. Skit också.

 


SOFIA KARLSSON

Sofia karlsson är så begåvad och den här låten är så vacker!


.

Är lite halvdöd. Vi hade fyspass på idrotten. Det förklarar allt.

PROTEINSYNTESEN

För er som vill ha en kortfattad beskrivning av en av de fantastiska processer som sker i vår kropp.

1. Enzymer som kallas helikas öppnar upp det DNA som ska läsas av. DNA fungerar på så vis att endast vissa kvävebaser kan binda sig till varandra. Tymin binder bara till Adenin, Guanin endast till Cytosin. Nu är DNA molekylen öppnad och dessa bindningar har brutits.

2. Nukleotider(kvävebaserna adenin, tymin, guanin och cytosin fästade vid en sockermolekyl och fosfor) finns fria  i cellkärnan. Nu fäster sig dessa vid motsvarande kvävebaser på den öppnade stegen. En viktig skillnad är dock att nu fäster sig kvävebasen Uracil till Adenin istället för Tymin.

2. När ena sidan av den öppnade DNAsträngen är hel igen lämnar alla de nyfästade nukleotiderna sin nya plats direkt. Det är nu en lång kedja som är en slags kopia(förutom att tymin numera är ersatt av Uracil), denna enkelsträngade kedja kallas RNA.

3. Nu är det så att en stor del av ditt DNA inte kodar för någonting - det är helt enkelt onödigt. Dessa onödiga tripletter(tre kvävebaser) "klipps" bort av enzymer i kärnan.

4. Nu transporteras RNAsträngen till den organell i cellen som kallas ribosom. I ribosomen finns det något som kan liknas vid två rum. I det ena rummet läses RNAsträngen av, tre kvävebaser i taget, och i det andra kopplas aminosyror ihop. Det är nämligen så att en bastriplett kodar för en aminosyra. Nu kommer det ett tRNA som bär på en aminosyra som kodas för just den bastriplett som ribosomen läser av för tillfället. När tRNAet går in i andra rummet släpps aminosyran av och proteinet börjar bildas utanpå ribosomen. När det sedan kommer ett nytt tRNA med en ny aminosyra för nästa bastriplett bygger den aminosyran på den andra.

5. När m-RNA-strängen är slut är proteinet klart. Proteinen styr de flesta processer i vår kropp, och ger oss de egenskaper vi har.


Kromosomer

En av de bästa videorna jag har sett om hur kromosomer är uppbyggda! Att de visar en mitos i slutet av filmen får hela mig att darra av avgudan till vår värld. Tycker att det är helt fantastiskt när man ser hur kromosomerna dras isär när kärnspolen förkortas och sen hur cellmembranen sluter sig till två nya celler.

 


GODMORGON

Så här ser jag ut när jag vaknar upp en söndagsmorgon, med håret i rufsfaktor 100 och gårdagens smink kvar..


Elin Sigvardsson och Lars Eriksson

Lyssa på deras låt "love". Den är riktigt, riktigt bra - älskar raspigheten i deras röster!

 

 


LYCKA

De här snyggingarna fick jag i ett paket i morse... !! Är så himla nöjd!


Åhh

Alltså... Olle Hammar är ju så snygg så man blir varm i hela kroppen. Vill bara pussa på honom överallt och locka fram det här leendet:

 

 


e - varning för mattenörderi

Just nu läser vi om det naturliga talet e på mattelektionerna. Det första jag tänkte på när vi hade genomgång om talet e, som togs fram i samband med att bestämma derivata (lutningen av tangenten i en punkt) av exponentialfunktioner, var: Vad fan ska vi använda det här till? Vad har vi för nytta av att veta att talet 2.72 kallas e? Ja visst, när vi med hjälp av derivatans definition får fram att a^x * (a^h-1)/h är derivatan av en exponentialfunktion, och att (e^h-1)/h = 1, så att derivatan blir detsamma som funktionen, så blir det busenkelt att räkna ut derivatan - men vad ska vi göra med e när a inte är 2.72 ?

 

Men misströsta inte kära MatteC-vänner!

Idag hade vi en föreläsning om fortsatt användande av talet e, och hur man med hjälp av e på ett enkelt sätt kan räkna ut derivatan av alla exponentialfunktioner, oberoende på vilket värde a har. Med hjälp av logaritm med basen e kan vi använda oss av vanliga logaritmlagar samt deriveringslagar, och gör det på så sätt möjligt att räkna ut derivatan på ett enklare och snabbare sätt än att använda derivatans definition.

Har ingen aning om det här är grekiska för er, men jag kände ett behov av att skriva ner det. Det sitter bättre då! Hoppas att ni inte kräks av uttråkning, men jag tycker iallafall att sånt här är kul. Och intressant. Så live with it.

CIAO

 

 


Personlighetstest

Vill tipsa om ett kul test som finns på Illustrerad Vetenskaps hemsida. Det handlar om vilken personlighetstyp du tillhör. Jag kände att resultatet stämde till stor del. Misstänker dock att hemsidan har blivit lite hackad, då min personlighetstyp avslutades med att jag har potential till att bli psykopat och mördare - men hackern har nog bara ändrat det sista, då det andra kändes högst seriöst och trovärdigt. Kul personlighetstest som funkar, try it!

http://illvet.se/fragesport-och-test/testa-ditt-psyke


NI KAN KALLA MIG MISS RUFS

KA

ÄH

Idag är det tisdag. Visste ni det?


And the operator says forty cents more for the next three minutes

Idag har jag pimpat mitt rum! Nu får lpskivorna sin plats på väggarna och mina böcker har ställts fram. Om jag orkar ska jag ta lite bilder till er imorgon! Kan dock inte förmedla doften av rökelse som ligger som en dimma i rummet. Tyvärr.

Jag hittade inga dr Martens på loppisen - dock en übersnygg turkos mockajacka! - så när jag kom hem "råkade" jag klicka in på ebay och nu har jag slösat 1000 kronor på världens snyggaste boots. Ojdå.

Men det är det värt. Utan tvekan.

 

 


Skormania

Idag ska jag iväg på säsongens sista bakluckeloppis, hoppas på att hitta ett par snygga dr martens eller liknande. Har sökt genom ebay - men det känns så risky att köpa skor för ca 800 kr utan att ens testa dem... och utan att kunna skicka tillbaka dem!

 


LÄTT VAL

Ska försöka lära mig cykla så här coolt. Häftig kille.


KARL FAZER

Är det bara jag som gillar att öppna hela chokladkakan direkt och bita av små bitar av hela kakan istället för att bryta en bit i taget? Känslan att hålla kakan i handen är så fruktansvärt underbar och jag känner makten flöda genom hela kroppen. Misstänker att jag är smått galen, men ifall man är galen kanske man är ett steg närmare underbarn? Vi säger så. Ja. Det gör vi.

GLÄDJE

Nu är S!ESTA! 2012 klart, vi ses i Hässleholm! WOOPWOOP

 


LOVELY

 

Bara jag som hade vart helt utom räddning ifall en kille hade svarat så här på "och inga blommor nu.." ?

 

 


FÖRSTÅELSE SÖKES

"Åh, jag tycker så mycket om djur! Djur är verkligen några av de finaste varelser som finns! Jag skulle aldrig, ALDRIG kunna döda eller plåga ett djur, jag förstår verkligen inte hur folk kan göra något sådant! Mmm, vilken god mat du har lagat, du har verkligen lyckats få köttlimpan saftig, jag måste få receptet så att jag kan laga den där hemma!"


Är det bara jag som reagerar på den ofantliga dubbelmoral som det verkligen osar om i sådana här uttalanden? Hur kommer det sig att människor kan uttala sig om hur stort avstånd de tar till djurmisshandeln inom köttindustrin, och hur de utan att blinka erkänner att de aldrig skulle kunna göra så mot ett djur samtidigt som de äter kött dagligen? Saken är den att när du sitter och äter en köttlimpa, en kycklingfilé eller gnager på ett saftigt revbensspjäll har du betalat någon annan för att göra allt det där som du så intensivt tar avstånd för!

 

Det är klart att jag förstår att det inte är samma sak att plåga ett djur till döds som att äta fläskfiléen från köttdisken på supermarket - en människa som äter oekologiskt kött är inte hjärtlös och ohumansk, nej det är absolut inte det jag menar! Jag tycker bara inte att man kan kalla sig djurälskare och att "jag skulle göra allt för att stoppa detta fruktansvärda om jag bara hade makten". För du har makten. Det är inte regeringen som har makten över köttindustrin, och inte heller är det affärerna eller cheferna på slakteriet - det är konsumenterna; Skulle alla som äter kött välja ekologiskt så skulle de "elaka" företagen antingen gå under eller tvingas till att ändra på sina vanor - är det inte det vi vill? Det är fruktansvärt hur enormt opersonifierad köttindustrin har blivit - hur människor inte ser att köttbiten på ica faktiskt har suttit på en levande individ med känslor och tankar!

 

Jag förstår klart och väl att folk inte vill sluta äta kött - och jag respekterar fullt och helt de personer som väljer att äta kött - det rör mig inte i ryggen. Något jag dock inte kan undvika är att känna en slags bedrövad irritation över människors ovilja att ta in fulla betydelsen av sitt handlande. För jag vet att de vet - annars skulle de väl inte känna sig så förolämpade när diskussionen tas upp?

 

Jag har svårt för människor som inte står för vad de gör och vad de tycker, och jag blir irriterad när människor blundar för allt som är obehagligt att se.

 

 

 

 


PARTEI

 


COOL EYE


lite plus hit och minus dit

+++ jag är jätteglad nuförtiden

- - - jag känner att jag har gjort jättedåligt intryck på min fysiklärare...

 


SLITET HÅR?

Hallå! Jag tänkte kasta in ett litet tips till er som har slitet hår - nämligen att skaffa er en svinhårsborste. Jag har alltid haft slitet hår som i solljuset närmast liknar en ryamatta ända upp till hjässan, men sedan jag började använda svinhårsborste har denna linje klättrat ner något. Det bästa vore ju förstås ifall man hade börjat använda den där borsten innan håret blev så slitet, menmen! Ni har säkert hört om dessa borstar förut, men tänkte dela med mig av detta ändå eftersom det faktiskt har visat resultat!

Kram!

 


TUTORIAL - HUR DU BLIR GLAD VARJE MÅNDAG/SÖNDAG

1. Be er schemaläggare att ge er sovmorgon på måndagar.

2. Glöm varje vecka att ni har sovmorgon på måndagar.

3. Kom ihåg det på söndag kväll eller måndag morgon.

4. Njut.

 


Hej, det är jag som är Mathilda - om du minns mig?

Hej hallå folket! Jag har helt och hållet tappat bloggsuget på sistone varav avsaknaden på blogginlägg! Men det händer ändå mycket i mitt liv - som ni inte har fått ta del av! Fester, vänner och läxor avlöser varandra i form av allt från bubbelpoolsmys till en latte på stan till att lyssna på Anders skämt på Resurscentrum. De närmaste händelserna är väl antagligen fredagsmys med Alejandro, vars nyligen bytta strängar äntligen börjar lyda, trädsklättring med Niklas i Rörsjöparken och nu ska snart jag och Maja leka sommar i min bastu eftersom det är så trist väder ute! Sola o bada och pina colada. Typ. Nu ska jag ut och se ifall mina handdukar är klara i torktumlaren, så att jag kan duscha och se sommarfräsch ut i bastun - arrividerci!

Jag vill ha en tisha med det här trycket - så jäkla söt!

 

 


RSS 2.0